Verzorging

Welke Ilex soorten zijn er?

De Ilex is een plant uit het geslacht van de hulstfamilie (Aquifoliaceae). In totaal zijn er zo’n 400 verschillende soorten, met een verspreidingsgebied over vrijwel heel de wereld! Enkele soorten zijn bij uitstek geschikt voor het creëren van een mooie en volle haag. We vertellen u meer over de Ilex en over de Ilex soorten die de beste keuze zijn als haagplant in uw tuin.

Groenblijvende en bladverliezende soorten Ilex

De Ilex kenmerkt zich over het algemeen door rode of zwarte kleine besjes. Deze zijn mild giftig voor de mens, maar vogels zijn er gek op. Qua bladeren zien we bij de verschillende Ilex soorten grote verschillen. Zo heeft de bekende hulst bijvoorbeeld scherpe tanden en wordt deze vaak geplaatst als solitaire plant. De Ilex Crenata is met zijn volle bladerdek dan juist weer een populaire keuze als haagplant.

De ene Ilex soort is bladverliezend, terwijl de ander in de winter de glanzend groene bladeren behoudt. Voor uw haag kiest u wellicht het liefste voor een groenblijvende plant, zodat uw haag er het gehele jaar prachtig groen bij staat.

Ilex haagplant

Bepaalde soorten Ilex zijn erg geschikt als haagplant. We raden u een van de volgende soorten aan:

We vertellen u zo meteen meer over de kenmerken per soort, maar eerst benoemen we graag waarom juist deze Ilex soorten zo populair zijn als haagplant. Wat hebben deze soorten gemeen?

  • Deze Ilex soorten blijven het hele jaar door groen (winterhard).
  • Ze groeien goed op de meeste soorten grond, waaronder zandgrond, veengrond en zelfs kleigrond (in combinatie met grondverbeteraars).
  • Ze staan bekend om hun sterke gezondheid en lopen weinig risico op vervelende plantenziektes (dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot de buxus).
  • Ze zijn eenvoudig bij te houden en te snoeien.

Op het eerste gezicht lijken deze drie Ilex soorten veel op elkaar. Rond mei of juni krijgen ze prachtige, witte bloemen. In het najaar krijgen ze zwarte kleine besjes. De bladeren zijn relatief klein en heldergroen. Ze hebben kleine verschillen in bladvorm, kleur en groeisnelheid.

Ilex Crenata Green Hedge

De populairste keuze als haagplant is de Ilex Crenata Green Hedge. Deze lijkt qua uitstraling erg veel op de buxus, maar dan met als voordeel dat deze niet gevoelig is voor buxusziekten en ongedierte, zoals de buxusmot en buxusrups. Kortom, een sterke en gezonde haagplant met een luxe uitstraling. Hij groeit circa 15 centimeter per jaar.

Ilex Crenata Caroline Upright

Zoals de naam al doet vermoeden groeit deze haagplant graag de hoogte in, zo’n 20 centimeter per jaar. Juist omdat hij voornamelijk wat sneller groeit in de hoogte dan in de breedte, zal hij wat dichter op elkaar geplant moeten worden. Zo krijgt u snel een mooie en volle haag. De bladeren van de Caroline Upright zijn iets lichter van kleur en staan net iets boller. Een goede keuze wanneer uw voorkeur uitgaat naar een lichtgroene haag.

Ilex Maximowicziana Kanehirae

Zoekt u een geschikte Ilex soort voor een hoge haag? De Maximowicziana Kanehirae, ook bekend als de Japanse Hulst, is een flinke groeier die vooral als jonge plant graag de lucht inschiet. Denk aan circa 30 tot 40 centimeter per jaar. Na een paar jaar zal de groei afnemen tot zo’n 20 centimeter per jaar. De bladeren zijn wat groter en glanzender. Kies voor jonge en kwalitatieve planten, dan is uw haag in no-time een volgroeide eyecatcher.

Ilex haag kopen

Wanneer u een Ilex haag wilt planten is het belangrijk dat u kiest voor planten die op een sterke manier gekweekt zijn. Op die manier groeien ze sneller en zijn ze minder vatbaar voor ziekten. En daarvoor kunt u terecht op Ilexstunter.nl. In onze eigen Ilex kwekerij zorgen we voor de beste condities, zodat u geniet van prachtige haagplanten.

U heeft bij ons keuze uit verschillende plantenhoogtes, variërend van 10 tot 50 centimeter. Op die manier kiest u de haagplant die het beste aansluit bij uw tuinwensen. Optioneel kunt u gebruik maken van onze inplantservice. Bovendien krijgt u 3 maanden hergroeigarantie. Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *