Verzorging

Hoe Japanse hulst snoeien en verzorgen?

De Japanse hulst staat ook wel bekend als de Ilex en is populair als haagplant. De plant is verkrijgbaar in verschillende soorten, waarbij de ene soort net iets sneller groeit dan de andere soort. Welke Ilex heeft u in de tuin staan en hoe pakt u het snoeien en verzorgen aan? Dat leest u in dit artikel!

Soorten Japanse hulst

Als het gaat om de Japanse hulst als haagplant dan onderscheiden we 3 verschillende soorten die het meest verkocht worden. Grote kans dat als u Japanse hulst heeft dat u een van deze soorten in de tuin heeft staan:

 • Ilex Crenata Green Hedge: lijkt qua uitstraling op de Buxus en groeit circa 15 centimeter per jaar. Deze soort wordt het meest gekozen als haagplant.
 • Ilex Crenata Caroline Upright: zoals de naam al aangeeft groeit deze Ilex wat meer omhoog in vergelijking tot de Green Hedge. Ook zijn de bladeren wat lichter van kleur. Jaarlijks groeit hij zo’n 20 centimeter omhoog.
 • Ilex Maximowicziana Kanehirae: deze groeit het snelst met circa 20 tot 35 centimeter per jaar. Geschikt voor hoge hagen tot wel 2 meter. De bladeren glanzen daarnaast iets meer en zijn tevens iets groter.

Wanneer Ilex snoeien?

Japanse hulst dient minimaal 2 keer per jaar gesnoeid te worden, maar kan in principe van mei tot en met september zo vaak gesnoeid worden als u wilt. Snoei met bewolkt weer, want bij volle zon kunnen de bladeren beschadigen.

Hoe Ilex snoeien?

Weet u niet welke van deze soorten Japanse hulst u in de tuin heeft staan? Dat is voor het snoeien gelukkig geen probleem, ze vereisen dezelfde aanpak om de haag mooi en gezond te houden.

 1. Gebruik een scherpe snoeischaar.
  Een elektrische heggenschaar is erg handig. Wilt u de bladeren zo min mogelijk doorknippen? Dan biedt een handmatige heggenschaar uitkomst. Beide zijn prima.
 2. Snoei van boven naar beneden.
  Houd een strakke snoeilijn aan om gaten in de haag te voorkomen en snoei in lichte kegelvorm. Zo is de haag van boven net iets smaller dan van onderen, waardoor het zonlicht iedere plek goed kan bereiken.
 3. Snoei zover terug als u wilt.
  Om een compacte haag te creëren raden we u aan om gedurende de snoeitijd liever wat vaker kleine stukken terug te snoeien dan ineens grote delen. Op die manier zorgt u voor een vollere haag die mooi dichtgroeit.

Ilex Crenata in vorm snoeien

Ilex Crenata wordt ook vaak gekozen als solitaire plant. Hij leent zich perfect voor vormsnoei. U kunt bijvoorbeeld met gaas een bol of andere vorm om de plant heen maken. Nadat de Ilex Crenata groeit, knipt u langs de gaas af en krijgt u de vorm die u graag wilt hebben. Een eyecatcher in uw tuin!

Japanse hulst verzorgen

Zoals u hebt kunnen lezen zal de Ilex haag voller dichtgroeien als u hem regelmatig snoeit. Het is dan ook geen enkel probleem om tussentijds uitstekende takken te verwijderen. Ook kunt u tussendoor alleen toppen. Zo behoudt u een strakke haag.
Daarnaast raden we u aan om hem in het voorjaar te bemesten. Woel hem daarnaast in het najaar nog een keer om en voorzie hem van extra tuingrond. Japanse hulst houdt namelijk van een luchtige en doorlatende bodem. Op deze manier kan de plant voldoende voedingsstoffen opnemen. Tot slot is het belangrijk om de haag regelmatig te besproeien.

Japanse hulst haag kopen

De Japanse hulst is favoriet onder iedereen die op zoek is naar een strakke en mooie haag die het hele jaar groen blijft, en is ook erg geschikt voor iedereen die minder groene vingers heeft. De plant laat zich namelijk super eenvoudig verzorgen en is tevens bestand tegen allerlei vervelende plantenziekten, dit in tegenstelling tot de vergelijkbaar uitziende Buxus (die kan getroffen worden door rupsen, buxusmotten en buxusziekten). Kortom, een fijne haagplant voor in uw tuin!
Wilt u een nieuwe Ilex haag planten? Dan bent u op Ilexstunter.nl aan het juiste adres. We zijn een gespecialiseerde kwekerij in Ilex hagen, zowel de Ilex Crenata Green Hedge en Caroline Upright als de Maximowicziana Kanehirae. Bestel eenvoudig Ilex online in uw favoriete hoogte, van jonge planten van 10 centimeter tot hogere planten van 60 centimeter. Bij ons geniet u van snelle levering en 3 maanden hergroeigarantie. Bent u op zoek naar persoonlijk advies? Dan staan we u graag te woord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *