Algemeen

Is Japanse hulst giftig?

De Ilex Crenata staat ook bekend als de Japanse hulst. Het is een prachtige haagplant, maar mogelijk vraagt u zich af of de Japanse hulst giftig is. U wilt immers niet dat uzelf, uw kinderen of huisdieren er ziek van worden. Deze haagplant is ‘in milde mate’ giftig. We vertellen u hieronder hoe het precies zit.

Is Japanse hulst giftig voor mensen?

Allereerst, de bladeren van de Japanse hulst zijn niet giftig. U was vast niet van plan om er lekker aan te gaan knabbelen, maar het kan in principe geen kwaad.

In de herfst produceert de Ilex, waaronder de Green Hedge (Japanse hulst) zwarte bessen. Deze bessen zijn mild giftig voor mensen. Wat wil dat precies zeggen? Ze kunnen braken en diarree veroorzaken.

Kortom, eet geen bessen van de Japanse hulst. U hoeft echter niet meteen in paniek te schieten mocht het toch gebeuren, want hoewel het eten natuurlijk niet te adviseren is, zijn de klachten mild en zijn er zover bekend geen dodelijke gevallen bekend.

Bij het eten van enkele besjes wordt aangeraden om uw mond goed te reinigen en een flink glas water te drinken. Het eten van minder dan 5 bessen wordt als onschuldig gezien, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Bij twijfel raden we u aan om contact op te nemen met uw huisarts.

Is Ilex Crenata giftig voor huisdieren?

Ook huisdieren laat u beter niet eten van de Japanse hulst. Net als voor mensen zijn de besjes niet bevorderlijk voor de spijsvertering. Dieren zoals honden en katten kunnen dan ook flink aan de diarree raken of overgeven. Ook konijnen kunnen last krijgen van de darmen (zij kunnen niet braken).

Gelukkig zullen veel dieren van nature niet zomaar deze bessen gaan eten, maar om het zekere voor het onzekere te nemen let u tijdens de bloeiperiode (afhankelijk van de weersomstandigheden in de periode van september tot de winter) extra goed op.

Is Japanse hulst giftig voor vogels?

Ziet u vrolijke vliegers in de tuin die zich te goed doen aan deze zwarte bessen? U hoeft ze niet weg te jagen om ze te redden, vogels smullen er namelijk van! Dat komt omdat het verteringsstelsel van vogels net iets anders werkt: hun lichaam breekt het omhulsel van de zaden niet af, waardoor het giftige stofje niet in hun lichaam komt. Als u graag vogels in de tuin ziet dan is de Ilex Crenata dus een goede keuze!

Ilex veel minder giftig dan Buxus en Taxus

De Japanse hulst wordt vaak gekozen als vervanger van de Buxus of Taxus. Qua uitstraling zijn ze namelijk best vergelijkbaar, maar qua giftigheid is het met de Buxus of Taxus veel meer oppassen geblazen. Deze zijn namelijk veel risicovoller. Zo kunt u al misselijk worden als u deze aanraakt en die vinger in uw mond steekt. Voor huisdieren en paarden kan het eten van de naalden en zaden van de Taxus zelfs dodelijk zijn. De Ilex Crenata is wat betreft veiligheid daarom een veel beter alternatief.

Japanse hulst of alternatieve haagplant?

Vraagt u zich nu af of er veiligere alternatieve haagplanten voor de Japanse hulst zijn? Het is belangrijk om te beseffen dat vrijwel alle haagplanten misselijkheid, diarree en braken kunnen veroorzaken.

De Japanse hulst is echter een uitstekende keuze als u op zoek bent naar een ‘zo veilig mogelijke’ haagplant, omdat alleen de besjes van de Ilex giftig zijn in milde mate, en die bloeien slechts tijdens het najaar. Dit in tegenstelling tot sommige alternatieve haagplanten waarvan ook de bladeren mild giftig zijn, dit het hele jaar door.

Wordt de Japanse hulst haag uw nieuwe eyecatcher in de tuin? Op Ilexstunter.nl bestelt u deze planten eenvoudig online, waarbij u zelf kiest uit verschillende hoogtes van 10 tot 50 centimeter. Wilt u persoonlijk advies of gebruik maken van onze inplantservice? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *