Verzorging

Ilex stekken, hoe pakt u dat aan?

De Ilex is een prachtige plant die u zowel solitair of als haagplant in uw tuin kunt plaatsen. Hij staat ook bekend als de Japanse hulst en heeft naast de luxe uitstraling als voordeel dat hij weinig risico loopt op vervelende plantenziekten, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Buxus. Wilt u meer Ilex in uw tuin? Dan kunt u de Ilex vermeerderen door te stekken!

Wanneer Ilex stekken?

Voordat u begint met het stekken van de Ilex is het belangrijk om te weten wanneer u dit kunt doen. Dit doet u zodra de plant nieuwe topscheuten heeft ontwikkeld. Dat is aan het eind van de zomer of het begin van het najaar. Het kan per jaar en per plant een beetje verschillen in verband met de weersomstandigheden, maar het belangrijkste is dus dat die nieuwe scheuten zichtbaar zijn.

Japanse hulst zelf stekken

Is het de tijd van het jaar voor het vermeerderen van de Japanse hulst? Dan kunt u aan de slag! En we hebben goed nieuws, want de Japanse hulst stekken is helemaal geen lastige klus. We raden u aan het volgende stappenplan te volgen:

  1. Zorg voor schone potten die gevuld zijn met zaaigrond en stekgrond
  2. Knip de jonge topscheuten op 15 tot 20 centimeter af met een scherpe snoeischaar
  3. Verwijder de onderste blaadjes van de scheuten
  4. Plant de stekken in de schone zaaipotten
  5. Plaats plastic folie over de pot om de vochtigheidsgraad te bevorderen
  6. Zet de potten op een lichte, maar beschutte plek
  7. Wachten maar! Geef water indien de stekken droog staan, maar maak ze niet té nat om schimmelvorming te voorkomen. Een plantensproeier is een handig hulpmiddel voor het goed vochtig houden van de grond.

Wat is een goede bodemconditie voor Ilex stekjes?

Zowel wanneer de stekken in de pot staan als wanneer u ze uit gaat planten, is het belangrijk om te zorgen voor een goede bodemconditie. Speciale zaai- en stekgrond bestaat uit een mengsel van natuurlijke grondstoffen, waaronder turfstrooisel. Dit geeft een groei boost aan uw stekken.

Gaat u de stekken uitplanten in de volle grond? Gebruik dan aanplantgrond, oftewel potgrond die verrijkt is met bodemschimmel en organische meststof. Dit stimuleert de opname van voedingsstoffen en water. Een goede keuze is bijvoorbeeld de Topstart aanplantaarde van Florentus.

Hoe zorgt u voor goede belichting van de Ilex stekjes?

We vertelden u in het stappenplan al dat u de Ilex stekjes het beste op een lichte, maar beschutte plek plaatst. Het is ideaal om ze in een kas te zetten, maar natuurlijk heeft niet iedereen zo’n plantenkas in de tuin staan. Gelukkig is er een goed alternatief.

Zo kunt u de stekken simpelweg op de vensterbank plaatsen. Een garage met lichtinval biedt overigens ook uitkomst. We raden u aan om keukenplastic over de pot te plaatsen. Hiermee creëert u uw eigen kas en zullen de stekken sneller groeien.

Ze zijn gegroeid! Wanneer stekken van Japanse hulst uitplanten?

Ja hoor, uw stekken zijn klaar om te groeien! Nu is het tijd om geduldig te wachten. De Ilex stekken gaan nu namelijk wortels vormen. Rond april tot mei heeft de Ilex voldoende wortels om uitgeplant te worden.

Indien u gebruik maakt van grote potten dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om ze nog wat langer te laten wortelen. U kunt ze in principe ook later in het jaar uitplanten, zolang u het maar niet doet net vóór de winter. De kans dat de jonge Ilex planten het overleven in de vrieskou en bij bevroren grond is namelijk niet zo groot, omdat ze nog niet sterk genoeg zijn.

Aanplantschema:

  • Stekjes van 10 centimeter: 12 planten per meter
  • Stekjes van 15 centimeter: 11 planten per meter
  • Stekjes van 20 centimeter: 10 planten per meter

Nieuwe Japanse hulst stekjes kopen

Heeft u momenteel geen Ilex in de tuin staan die u kunt stekken? Of vindt u het stekken van de Japanse hulst een té tijdrovende klus en wilt u nu al nieuwe stekjes hebben? Dan kunt u terecht op Ilexstunter.nl.

We verkopen kleine Ilex planten vanaf 10 centimeter, maar ook voor grotere Ilex planten tot 50 centimeter kunt u bij ons terecht. Ga zelf aan de slag in de tuin of maak gebruik van onze inplantservice met 3 maanden hergroeigarantie.

Bekijk hieronder de verschillende Ilex soorten en kies uw favoriet of ga zelf het avontuur aan om uw Japanse hulst te stekken. We wensen u alvast veel succes toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *